Friday 2 March 2012

The famous Cathedral

Származási hely: My Coventry
To be honest I had never heard about the Cathedral before we arrived to the UK, and when I first saw it I wasn't impressed. Quite common red stones, high walls without rooves, no nice carvings or luminescent glass windows. Pretty plain. It is sad to see something destroyed, and particulary when it survived centuries in mint condition. I was sure, the glory days of the cathedral had gone. However, I had to realise that the inhabitants of the city never forget their cathedral. For them it is not just a ruin - but a social place since the 12th century. There are still concerts, masses, prayings - and has more visitors than the modern cathedral next to it. So people just love these old ruins, and I can understand them. It has a very strong and nice aura; just so calming and relaxing to be in there. And if you are not in a hurry you can see lots of hidden details, as living mementos from the past.

Őszintén szólva mielőtt a Angliába érkeztem, soha nem hallottam Coventry híres katedrálisáról. Amikor körbejártuk a város nevezetességeit, persze ez volt az első, amit megnéztünk. Bevallom, nem voltam elragadtatva tőle. A tető nélküli romokon sehol egy díszítés, egy bájos faragvány, vagy egy üvegablak-részlet. Sima, egyszerű falak. Persze tudom, mi ennek az oka, és tényleg szomorú, ha az ember a pusztítás nyomait látja, különösen annak fényében, hogy ez a katedrális már a 12-ik század óta itt volt és egészen 1940-ig tökéletes állapotban maradt meg. De felületes turistaként, mégiscsak azt láttam, a katedrális fénykora már elmúlt. Mekkorát tévedtem! A helyiek számára ugyanis a katedrális a mai napig maradt az, ami századokon át volt: a város központja. A mai napig koncertek, misék, turisták zaja teszi élővé a romokat, és vicces módon mindig többen vannak benne, mint a mellette álló modern utódjában. Nem csodálom. A katedrális valóban szent hely, amelynek olyan erős aurája van, amit lehetetlen nem érezni. És ha az ember nem siet, és alaposan körbenéz, akkor számtalan apró részletet fedezhet fel, amelyekkel a katedrális a mai napig képes elbűvölni a látogatókat.

2 comments:

Christine said...

Ez nagyon jó kép lett. Ezek a szinek...szuper.
Kiváncsi lennék te milyennek látod a Ford's Hospital-t. Szivesen nézném meg azokat a képeidet, ha egyszer lefotózod. :-))
És elnézést ha neked juszt se irok angolul. :-))

Fodor Marcsi said...

Christine, meg is őrülnék, ha angolul írnál! :-) És gondolkodom rajta, hogy legalább pár mondatban le kéne írni magyarul is az angol tartalmat. Egy fárasztó nap után a fene se akar angolt olvasni. :-))) Lehet, hogy mindjárt neki is kezdek...

Post a Comment